Så sover du bättre – 5 tips för att somna lättare

Författaren Sara Lundh tipsar om hur du sover bättre, blir mer avslappnad och vaknar nästa morgon full av energi.

1. Fixa en sovrutin

– Det absolut viktigaste är att förbereda kroppen och hjärnan för sömn. Varva ner några timmar innan du ska sova, gör ungefär samma saker varje kväll innan du ska lägga dig: byt om till en skön pyjamas, vädra ur sovrummet och lägg dig i tid.

– Använd en avslappningsövning eller ta hjälp av ljudboksserien ”Somna och sov gott”. Gör på samma sätt på kvällarna, så kommer kroppen snart att fatta det är dags att sova. Efter ett tag kommer du att somna utan att behöva anstränga dig.

2. Skärmfritt!

– Jag tjatar om det till alla jag känner – ändå är det få som vågar lägga ifrån sig mobilen, stänga av tv:n eller skippa läsplattan. Gör det! Jag lovar att det gör underverk för sömnen.

– Skärmarnas blå ljus skickar signaler till hjärnan om att det är dag och håller dig pigg. Det tillverkas för lite av sömnhormonet melatonin och det blir helt enkelt både svårare att somna och du sover sämre och får en lättare sömn.

3. Minska koffeinet

– Att dricka kaffe, te eller energidrycker alltför sent på kvällen är inte att rekommendera. För mycket koffein kan förstöra sömnen för vem som helst, men en del är mer känsliga än andra.

4. Sov i sovrummet – och håll det mörkt och svalt

– Vänj kroppen vid att sova i sovrummet. Använd inte sängen till att läsa, jobba med datorn eller surfa. Om du använder sängen det den är till för kommer kroppen att fatta att när du lägger dig i sängen är det dags att sova. Se också till att hålla sovrummet svalt och skaffa tjocka mörka gardiner som håller ljuset borta. Det brukar vara extra viktigt på sommaren med långa ljusa nätter.

5. Stoppa tankarna – skriv ner dem

– Ett effektivt sätt att stoppa tankar som irrar runt och hindrar dig från att somna är att helt enkelt skriva ner dem. Då slipper du fundera över saker du ska göra i morgon, matlistan du måste komma ihåg eller jobbgrejer du inte får glömma.

– Skriv ner dem på en lapp och lägg undan den. Du kommer att minnas vad du ska göra i morgon och slipper tänka på det nu. Och kan slappna av och sova i stället.

Författaren Sara Lundh står bakom ljudboksserien ”Somna och sov gott” som består av ”Somna och sov gott – Stranden”, ”Somna och sov gott – Berget” och ”Somna och sov gott – Skogen”. Ljudböckerna släpps under senvintern och våren 2020 hos Storytel, Nextory, Adlibris, Bokus eller direkt från förlaget.


Publicerat

i

av

Etiketter: